De dirigente/Elien

Toen in 2020 de Coronapandemie begon lag alles in een keer stil. Zo ook het schilderwerk van ons koorlid Aartjan van den Berg. Maar hij gaf de moed niet op en in april 2021 werd de eerste afspraak gemaakt met Elien om haar te gaan schilderen. Zij was nummer 69 van alle portretten die hij al gemaakt heeft.

Maar in welke hoedanigheid moest hij haar schilderen? Als Elien of als dirigente? We vonden een mooie tussenweg. Elien zat aan haar piano met Fur Elise van Ludwig van Beethoven op de achtergrond.

Vier sessies van 4 uur poseren volgden en het portret vorderde gestaag. Ieder detail moest kloppen en dat is soms millimeterwerk. In totaal heeft hij er meer dan 70 uren in gestopt. En het resultaat is er ook naar. Zelfs de partituur van Van Beethoven klopt! Fantastisch!

Ed Vlieger

Op 7 november 2020 overleed een van onze bassen, Ed Vlieger. 

Na een moeilijke periode in 2019 waarin hij kampte met hartproblemen knapte hij weer op. Hij genoot van fietsen in de zomer, maar kreeg ademhalingsproblemen. Hij bleek longkanker te hebben en was uitbehandeld. 

Ed was leraar van beroep en zoals de Engelsen zeggen: once a teacher is always a teacher. Dat was hij ook bij ons op het koor waar hij bijvoorbeeld ingreep als het 'kippenhok' weer eens te hard kakelde. Hij had gezag en straalde dat ook uit. Hij zat de vergaderingen van het koor voor en als hij zijn mening gaf over iets luisterde men goed. Of als de dirigente een fout maakte klonk er 'dat staat er niet'. 

Maar hij had ook een groot gevoel voor humor en kon leuke grappen maken. Bovenal kon hij goed zingen met zijn mooie bariton stem. En hij deed dat met passie. 

We zullen hem erg missen.

May he rest in peace. 

Aartjan schildert Kees

Aartjan van den Berg is naast dominee ook een fantastische portretschilder. Hij heeft Frans in 2018 geschilderd en nu was Kees aan de beurt. En aangezien Kees graag percussie speelt - en dat zijn leven lang al gedaan heeft - werd de trommel uit de kast getrokken. Het resultaat ziet u hiernaast. Geweldig!

Het wordt zo langzamerhand tijd dat Aartjan ons allemaal maar eens schildert🤪😉 

Superlid!

Op 1 november 2017 werd Kees de Jongh ingehuldigd als Superlid van ons koor. Kees tobt weliswaar al jaren met zijn gezondheid, maar dat weerhoudt hem er niet van om actief in het leven te staan. Zo heeft hij het complete archief van het koor opgezet en onderhoudt dat met grote precisie.

Hij werd met een mooi smoesje naar een 'speciale ledenvergadering' gelokt en dat lukte. Marlein  had een prachtige medaille voor hem gemaakt, Ad sprak ontroerende woorden van liefde en Frans had weer een onovertroffen lied voor hem geschreven. Elien maakte een perkamenten oorkonde. 

Kees was 'flabbergasted' zoals de Engelsen het zo mooi kunnen zeggen: helemaal overdonderd. 

Een ding is duidelijk: hij heeft het van harte verdiend! 

Frans schreef dit lied: 

Melodie: Een vaste burcht is onze God

 

Verhef uw stem voor Kees de Jongh, Zangers van Lek en Linge

Wij zingen hier met hart en ziel, hoor ons opwekkend zingen!

Wij missen Kees in ‘t koor, als krachtige tenor

Want Koosje en ook Ad, hebben het wel gehad

Zij moeten te hard zingen.

 

Kees is een tijd al niet geweest, hij ziet het niet zo zitten

Dat is beroerd en heel geen feest, wij kunnen er niet van pitten.

Nu hadden wij een plan, maar komt daar ook wat van?

Wij wilden Kees als ster, tenor die klinkt van ver

Van Avezaath tot Rijswijk.

 

Wij maken Kees op hoge toon, tot hoofd van de tenoren

Hij is bij ons een jaar op proef, verwent hij onze oren

Zingt hij met veel gevoel, dat scheelt een hele boel

Het koor leeft met hem op, staat binnenkort aan top

O, Kees, mochten we je horen!

 

En we genoten ook nog van de heerlijkheden die Marlein gemaakt had.